Всеки ден приемаме невероятно много захари без да си даваме сметка за това. Осъзнаваме, че ядем сладко, когато похапваме поничка или торта, но не и когато ядем нещо различно от десерт.
В много готови и пакетирани храни, които иначе са солени, се съдържат захарни заместители и подобрители. Кои са най-често срещаните в хранителната промишленост?
- Декстрин
- Сорбитол
- Царевичен сироп (подсладител)
- Глюкоза
- Фруктоза
- Малцов сироп
- Дизахариди
- Сгъстен захарен сок от захарна тръстика
- Хидролизирано нишесте
- Малтоза
- Захароза
- Оризов сироп
- Малтодекстрин
- Аспартам
- Ацесулфам К
Това са само част от захарните заместители, ползвани в хранителната промишленост. Именно защото са включени във всевъзможни хранителни продукти, не си даваме сметка колко всъщност захар приемаме на ден и как това влияе на здравето ни.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар