Снимка: freeimages

Всеки ден приемаме невероятно много захари без да си даваме сметка за това. Осъзнаваме, че ядем сладко, когато похапваме поничка или торта, но не и когато ядем нещо различно от десерт.

В много готови и пакетирани храни, които иначе са солени, се съдържат захарни заместители и подобрители. Кои са най-често срещаните в хранителната промишленост?

  • Декстрин
  • Сорбитол
  • Царевичен сироп (подсладител)
  • Глюкоза
  • Фруктоза
  • Малцов сироп
  • Дизахариди
  • Сгъстен захарен сок от захарна тръстика
  • Хидролизирано нишесте
  • Малтоза
  • Захароза
  • Оризов сироп
  • Малтодекстрин
  • Аспартам
  • Ацесулфам К

Това са само част от захарните заместители, ползвани в хранителната промишленост. Именно защото са включени във всевъзможни хранителни продукти, не си даваме сметка колко всъщност захар приемаме на ден и как това влияе на здравето ни.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase