Reuters
fallback

Имаме важна среща, на която искаме да направим впечатление. Заставаме пред гардероба и започваме да прехвърляме дрехите, които да облечем. След 1 час сме готови и точно преди да излезем, виждаме как по раменете ни е пълно с пърхот. Ако сме с черна рокля или сако със същия цвят, той изпъква още повече и може да ни изиграе лоша шега. Хората с този проблем изпитват неудобство всеки ден.  

Проучване на световноизвестна марка шампоани показва, че повече от половината мъже и жени, страдащи от пърхот, не носят черни дрехи. Това е често срещано състояние на скалпа, което не е породено от суха кожа на главата. Всички ние го имаме, но при някои е по-силно изразено. 
 
Понякога процесът на обновяване на скалпа се съкращава, което води до отделяне на роговите кожни клетки. Те залепват една за друга и така се образуват люспи. Има два вида пърхот- мазен и сух. Първият се нарича още себореен демартит и се характеризира с мазни жълтеникави люспи по скалпа, които залепват по косата. При сухия пърхот люспите са по-бели и падат от главата и косата. Съпроводен е със сърбеж, зачервяване, омазняване или изсушаване на скалпа. 
 
Ето няколко начина, с които да се преборите с пърхота:
 
Консумацията на повече храни, богати на витамини А, B и C, ще ни помогне да подобрим качеството на нашия скалп. Те подсилват кръвоносната система и подобряват растежа на косъма. Освен това спомагат за подобряване на имунната система, която се бори срещу образуването на пърхута. Tези витамини се съдържат в кайсиите, зеленолистните зеленчуци, ягоди, Може да си ги набавим и под формата на хапчета.
 
Ако зебележим появата на пърхот, трябва да си купим медицински шампоан. Дрогериите и аптеките у нас предлагат най-различни, подходящи при мазен пърхот и себореен дерматит. Техните съставки се борят със замърсения скалп, успокояват  сърбежа на главата, придават мекота на косата. Преди да си купим козметиката обаче трябва да знаем какъв точно проблем със скалпа имаме. Ако той е много болезнен, кървящ или възпален, е добре да се консултираме с дерматолог, защото в противен случай положението може да се влоши.
 
Още за това как да се справите с пърхота четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 7 години

Пише се Цинк Перитион!

2

Стоян

преди 7 години

Ако искате да махнете пърхота завинаги си купете от аптеките Цинк Перитиньон струва 13- 14 лв. И си пръскайте корените на главата един път на две седмици в продължение на два месеца и чао на пърхота! Цинк Перитиньон е напълно безвредно!

1

Анонимен

преди 7 години

Nula nomer

fallback