Reuters

Билката Cotinus coggygria, позната в България като смрадлика, е широкоразпространено растение из Южна Европа, Средиземноморието, Кавказ и централен Китай. Химичният ѝ анализ показва наличие на полезните вещества квертицин, галиева киселина и таксифолин.

Сравнително популярно медицинско растение, съвременната наука демонстрира някои негови ефекти. Екстрактите и маслата от смрадлика съдържат големи количества флавоноиди, придружени от някои танини. Според съвременно изследване (Matić et al., 2011) те се отличават с особено ефикасна свободнорадикалова защита, като на специлизиран тест за антиоксидантна активност (DPPH radical-scavenging assay), екстракта от смрадлика отбелязал 95% ефективност в неутрализирането на свободни радикали. 
 
Тази антиоксидантна защитна функция била установена и в животински мастни тъкани, където листен екстракт от смрадлика постигнал значително понижение на липидната пероксидация.
 
Поради някои ограничения на съвременната хирургия и радиотерапия, както и поради тежките странични ефекти на химиотерапия и лъчетерапия, интересът към противоракови медикаменти на билкова остнова става все по-голям. Метанолови извлеци от смрадлика демонстрират висока и специфична цитотоксичност (токсичност за клетката) към HeLa клетките на туморните образувания при рак на маточната шийка, както и към LS174 клетките на рака на дебелото черво.  
 
Напитките, приготвени със смрадлика, се отличават със силна антимикробна или антибиотична сила. Екстрактът от билката е доказано ефективен в потискането на развитието на няколко патогена: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Micrococcus lysodeikticus, и гъбичката Candida albicans. Спроред изследването на (Matić et al.,2011) 125-500 микрограмов екстракт е високоефективен срещу всеки изброен патоген в лабораторни изследвания.
 
Още за магическата сила на смрадликата прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase