Reuters
fallback

"Мъртва тяга" е едно от най-древните упражнения в света на бодибилдинга. И не големите бицепси, а голямата мъртва тяга е признак на огромна сила и концентрация. Това е упражнението, с което ще се презастраховате срещу болки в кръста, в най-добрия смисъл на думата! 

Начин на изпълнение на упражнението "Мъртва тяга"
 
Преминаваме към изходното положение (за помощ ползвайте видеоматериала).
 
Заемете разкрач малко по-тесен от широчината на раменете (стъпалата са успоредни). Гърдите са изпъчени напред, а седалището е издадено назад (получава се лека S-образна стойка). Главата е насочена напред и леко нагоре. Поддържайте описаната стойка по време на цялото изпълнение на движението.
 
След това се наведете (приклякайки) и захванете здраво лоста като си поемете въздух. Лостът трябва да е изключително близо до краката (опира се в костите). След като сте изпълнили всичко това започнете да се изправяте постепенно, като лостът се движи максимално близо до бедрата и издишвайки.
 
След  достигане на крайната точка на движението (почти сте изправен), започнете да спускате плавно надолу (към изходната част), като краката са фиксирани в коленете (т.е. леко сгънати в коленете). Спускайте надолу, докато горната част на тялото достигне точката, в която е успоредна на пода.
 
След като приключите повторенията си (т.е. за последното повторение) – приклекнете и оставете бавно щангата, следвайки правилата за изпълнение.
 
Повече от фитнес съветите на Мартин Гергов може да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 7 години

С тази статия ще осакатите някой тийн!

8

ммм .... да

преди 7 години

Как да направим здрав гръб с мъртва тяга?Аз ще ви кажа..с лопатата на къра!

7

Анонимен

преди 7 години

Докато сте млади, каквито и глупости да правите с тялото си, шансът да ви се размине /временно/ е висок - метаболизмът хвърчи и всичко зараства бързо.Като вдигнете годинките обаче, всичко се връща с лихвите - и тогава разбирате цената на дебилщините, които някое пишман гуру ви е карало да правите.

fallback