Reuters

Махмурлукът е състояние, в което се изпитват силно неприятни физиологични и психологични последствия след поглъщането на етанол, намиращ се във вино, бира и други алкохолни напитки. Главоболие, световъртеж, гадене, умора, замаяност, нарушена концентрация, сухота в устата, стомашно-чревни разстройства, липса на апетит, депресия, потене, свръхчувствителност и тревожност.  Това са само някои от симптомите на махмурлука. Съществува само един сигурен начин за предотвратяването им и това е да се пие разумно, нечесто и в ограничени количества. 

Ако този съвет е закъснял и махмурлукът вече е факт, същуствуват някои стъпки за облекчаване на симптомите му след събуждане, иначе могат да продължат до 24 часа. 
 
Най-тежките симптоми – гадене, главоболие и световъртеж могат да се облекчат бързо с аспирин или ибупрофен. След прием на твърде много алкохол имунната система е подложена на силен стрес, което води до отделянето на огромни количества цитокини в кръвта – те се сочат за отговорници за гаденето и главоболието. Най-често те са интерлевкините IL-10 и IL-12, както и гама интерферон. Циклооксигеназните инхибитори, каквито са аспирина и ибупрофена потискат действието им върху централната нервна система.

Повече за това как да облекчите махмурлука четете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase