Снимка: freeimages

Царевицата е прекрасна зърнена храна. Тя не съдържа глутен, богата е на фибри и натурално нишесте, добър източник е на витамини, минерали, антиоксиданти, подобряващи здравословното състояние.

Царевицата има редица здравословни ползи, заради които заслужава да бъде консумирана по-често, отколкото се сещаме за нея. Кои са те?

Прекрасен източник на витамини

Може да звучи невероятно, но не само плодовете са богати на витамини. Царевицата е първенец по съдържание на витамини от група В, по-специално тиамин и ниацин. Те са особено важни в борбата с деменцията и дерматита.

Витамините от група В стимулират мозъчната дейност и подобряват работата на нервната система.
В царевицата се съдържат още витамин С и витамин Е, които са мощни антиоксиданти, борещи се със стареенето и различни заболявания.

Изпълнена е с минерали

Жизненонеобходимите минерали, нужни за здравето, се съдържат в големи количества в царевицата. Тя е богата на магнезий, манган, цинк, желязо, мед, селен, така важен за щитовидната жлеза.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase