Снимка: архив, Reuters
fallback

Какъв е проблемът с ваксините? Можем ли да бъдем сигурни в ефективността им? Темата коментираха Ема Черногорска, председател на сдружение "За децата ни" и д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Миндов ваксините са ефективни, а без тях биха се върнали едни от най-опасните болести. Тази година, добави той, отбелязваме 100 години от "Испанския вирус", който взе 25 милиона жертви.

"Ваксината е високо ефективна, 86% от починалите деца в Румъния от морбили са неваксинирани. Само 5-6% са били ваксинирани", каза той и добави, че благодарение на ваксините "Испанския вирус" е спрян и в наше време го няма.

Неговата събеседничка отбеляза, че имунизирането чрез ваксини няма сигурна успеваемост.

"Имам данни за предишната епидемия в България от 2009-2010. В 20% от случаите са приложени две имунизации, а разболелите се деца са 52%. Няма гаранция, че ако сме ваксинирани няма да се разболеем", сподели Черногорска.

Тя обясни, че един от най-големите проблеми на родителите, които не искат да ваксинират децата си са, че не са сигурни, че е редно. Тя също добави, че статистическите данни са прекалено "своенравни" и свободни за интерпретация.

"Основният проблем си остава - родителите се страхуват, а те искат диалог с лекарите. Дава им се информация само какви са позитивите от ваксините", каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

До текущ 20

преди 7 години

Много често се пропуска един факт, който сам по себе си не е нещо важно от статистическа гледна точка, но в личен план може да е унищожителен.Когато се работи с хора, никога няма 100% гаранция за крайния резултат. Независимо от възрастта, пола и произхода или кой какво говори. Човек не обича да си дава сметка и да мисли негативно, но винаги има някакъв макар и малък % от обхваните случаи, при които настъпват усложнения и те могат да стигнат до крайност. Затова и има 1, 2 или няколко на хиляда.

15

@21

преди 7 години

Абе то това е ясно, ама нали се сещаш, че ваксините не трябва да имат различно действие при различните етноси. Разболелите се и починали ваксинирани деца са повод за сериозно разследване. Защото ако ваксината е била фалшива или некачествена или неефективна, вероятно и тук се слага същата. И трябва да се знае коя партида е, коя година и т.н. за да може децата от тази група поне да се наблюдават ако не да се преваксинират. За да не се случи и тук същото.

14

Анонимен

преди 7 години

Хора, прочетете пак статията - 86% от починалите деца в Румъния са неваксинирани, което значи че останалите 14% са ваксинирани и въпреки това са починали. Вярно е, че можеш да се разболееш с ваксина, но идеята е че дори тогава ще изкараш болестта много по-леко. 14% смъртност не е леко преминаване на болестта. Или ваксините не са били качествени, или не са действали изобщо. Което е страшно. И това няма общо с антиваксърите. Това значи, че има сериозен проблем с ефективността на ваксината.

fallback