Източник: Reuters, архив

През 2009 година, малко пилотно проучване демонстрира как само след 12 седмици практикуване на йога се отбелязват значителни подобрения в сексуалната функция при мъже на възраст между 24 и 60 години.  

Общоприетото свхащане, че йога подобрява качеството на сексуалните контакти както при мъже, така и при жени, доскоро не бе подплатено с научна обосновка. Доказаните ползи на йога практиките за понижаване на стрес, кръвно налягане, кръвен холестерол, контрол над теглото и някои форми на диабет и подобряване на съня са приемани за свойства, резултиращи в цялостно подобряване в качеството на живот.
 
Корейско изследване от 2013 година, обаче, акцентира именно върху ефектите на йога върху сексуалната функция при жени. Учените избрали 41 жени между 30 и 60 годишна вързаст, с клинична диагноза „метаболитен синдром“. Този синдром включва нездравословно завишени кръвен холестерол, триглицериди, захар и налягане - набор от рискови фактори, предразполагащи към развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания. С влошаването на метаболитния синдром се увреждат и половите функции на тялото – понижава се либидото, настъпват хормонални и метаболитни изменения.
 
По време на изследването, 20 жени от групата практикували йога за 12 седмици, останалите 21 – не. Упражненията включвали стандартни пози на йога - асани, като утанасана, триконасана и шавасана.
 
В края на 12-тата седмица, дамите практикуващи йога отбелязали подобрения при всички показатели спрямо контролната група, която не участвала в йога класовете. Значително понижение в нивата на холестерол, триглицериди, кръвна захар и налягане били очакваните и постигнати резултати. Неочакваните били – повишено либидо, полова възбудимост, подобрена вагинална лубрикация и повишено удоволствие от сексуални контакти при 19 от 20-те участнички.
 
Макар изследването да е с малък брой участници за да бъде статистически категорично, то е само едно от множеството научно издържани проучвания, докладващи за тези и още ползи от йога практиката по целия свят.
 
Още любопитни здравни новини за йога може да намерите на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase