Снимка: flickr
fallback

Проф. Салим Юсуф, предишният председател на Световната сърдечна федерация, предупреди, че препоръчваното дневно количество сол е много ниско и така се увеличава рискът от инфаркти, съобщиха в. "Дейли експрес" и в. "Дейли мейл".

Препоръката на проф. Юсуф за завишаване на дневното количество сол се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal", който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий.

Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество е с "неясен ефект" за сърдечното здраве. При количество под три грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 гр. сол, натрият е под тази граница.

Проф. Салим Юсуф препоръчва дневното количество сол да е между 7,5 и 12,5 гр., което е равно на 3 до 5 гр. натрий.

Диетоложката Алисън Тедстоун обаче не е съгласна с тази препоръка, защото така има опасност от повишаване на кръвното налягане и оттук на риск от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

KIO3

преди 7 години

До Арести за убиицитекалиев йодит? Калиев йодат е, а на човек, който не може да направи разлика между двете, няма какво да му се обяснява. Свръхдозите са всъщност микрограми - колкото е нужно на щитовидната ти жлеза да произвежда ***-заависимите хормони. Може би е по-добре да заболееш от някоя болест, свързана с такъв дефицит. Пък после да си говорим.

11

Арести за убииците

преди 7 години

У Нас бялата мафия принуждава всички българи и гости да консумират само отровна с калиев йодит сол..Няма безвредна неутрална..Комбинацията хлор токсични води /отровени от мафиоти и терористи от Министерство на тн"здравеопазване" и свръх дози калиев йодит води до инсулти,инфаркти,рак, диабет,трайни увреждания на милиони с цел продажбна на продукция/тн 'ликарства" за милиарди.тн 'лекари вземали комисионни от продажбата на тн"ликарства".предписват и крадат.

10

баси

преди 7 години

Бе то самия живот е вреден,щото винаги свършва със смърт,те тръгнали да се заяждат със солта!?

fallback