Източник: Reuters, архив

Силна миризма на хлор от водата в басейна? Всъщност, това не е само хлор – специфичната миризма е резултат от химични взаимодействия на хлора с телесните течности на плуващите - пот, себум и урина. 

Учени от University of Alberta открили начин за точно определяне на количеството урина в публичните плувни басейни. Метода им се базира на измерване на наличните изкуствени подсладители във водата, попаднали там чрез урината. Ефективността на метода е висока, понеже подсладителите се отделят непроменени от човешкия метаболизъм и не се разграждат бързо във водните басейни.
 
Според изчисленията им, в един стандартен плувен басейн с вместимост от около 830 хиляди литра се съдържат 75 литра урина. В по-малък басейн, 6 на 12 метра и 1,5 метра дълбочина, се съдържат близо 7 литра урина. Макар тези стойности да са само част от процента от общото съдържание на течности, те могат да доведат до здравословни проблеми за мнозина, в допълнение към миризмата.
 
Хлорът може да взаимодейства с урината от водата и да формира потенциално токсични съединения като хлорамини, токсичния за кръвта, очите и дихателната система цианоген хлорид (хлорциан), както и канцерогенни нитрозамини.
 
Най-вредни за здравето са закритите басейни – споменатите и други хлорни съединения се натрупват във въздуха над водната повърхност, а количеството слънчева светлина, която може да разрушава хлорните съединения е понижено.
 
Идеята на изследването им, споделят учените, не била да наплашат хората от басейните, а да ги образоват с цел избягване на този проблем. Ако хората не уринират в басейните, кажат и на познатите си да не го правят, всички ще могат да плуват в по-чиста вода. Подобно на вторичния дим от цигарите, страдат повече тези, които не вършат деянието. 
 
Съветва се и задължителния душ преди влизане в басейна – само за една минута може да се премахне огромна част от потта и други нелицеприятни неща по кожата, които реагират с хлора в басейните.
 
Още здравни теми за заобикалящата ни среда - на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase