Източник: Reuters, архив
fallback

Доц. д-р Дарина Найденова е специалист по „Хранене и диететика”. От 2003 г. работи в Медицински университет – Варна, обучава студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебно хранене. Участва в национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Има над 40 специализирани публикации в български и международни списания. Преминала е специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, хранене на бременни и кърмещи жени. 

Д-р Найденова, какво представлява заболяването подагра?
 
Подаграта е сред най-разпространените в днешно време метаболитни заболявания. Често се среща и сред българите, особено при хора с наднормено тегло и затлъстяване. При подаграта има наследствен фактор, но това не означава, че ако човек носи съответния ген заболяването непременно ще се изяви. 
 
Подаграта е нарушение на излъчването на пикочната киселина. Симптомите понякога могат да са много дискретни и човек дълго време не знае, че има този проблем. Понякога подаграта се установява при профилактични лабораторни изследвания, които показват високи стойности на пикочната киселина и на уреята в кръвта. Често първият симптом на заболяването е болка и подуване на някоя от ставите – на палеца, на лакетната става и др. Ставата е възпалена, гореща, зачервена, туптяща и налага обездвижване. Първа изява на подаграта може да бъде и бъбречна криза заради наличие на камъни от пикочна киселина в бъбреците. Те може да са и случайна ехографска находка. 
 
Защо храненето е толкова важно при лечението и поддържането на пациентите с подагра?
 
Няма как да лекуваме подаграта без диетично хранене, без промяна в хранителен режим. Голяма част от пикочната киселина, която е отпаден продукт и нормално се излъчва от организма с урината, се получава при разграждане на съставки от храната. Така че около 2/3 от пикочната киселина в организма е в резултат на храната, която сме консумирали. Само 1/3 е резултат от процесите на регенерация на собствените тъкани в организма. Тези 2/3 пикочна киселина, източник на които се явява храната, никак не са малко, когато имаме проблем с излъчването на пикочната киселина. Затова без промяна в режима на хранене много трудно може да се контролира това заболяване. 
 
В какво се изразява диетичният режим?
 
Един от съветите, който най-често давам на пациентите, е да нормализират теглото си. Тогава се подобрява екскрецията на пикочната киселина и кризите са по-редки. Акцентът в менюто трябва да е повишен внос на алкализиращи храни. Пикочната киселина се излъчва лесно и се извежда с урината, когато вътрешната среда на организма е алкална. Обратно, ако менюто е богато на храни, които подкиселяват организма, пикочната киселина става неразтворима и започва да се утаява под формата на кристали в ставите или в бъбреците. 
 
Кои са алкализиращите храни?
 
На първо място това са пресните плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват ежедневно в менюто на болния от подагра. Други храни, които алкализират средата в организма, са някои зърнени култури – просо, елда и др. Киселото мляко има неутрална реакция, което го прави подходяща храна при подагра. Има също и алкализиращи води. Хубаво е пациентите с подагра да избират алкални минерални води с pH над 8,5. Това са минералните води от Горна баня, Наречен, Хисар, Момин проход и др. 
 
Може да се ползват и някои билкови чайове – липа, лайка, шипка и царевична свила. С мекия си диуретичен ефект те подпомагат излъчването на пикочната киселина. 
 
За пиене е подходяща и чешмяната вода, в която е добавен малко лимонов или портокалов сок, за да се алкализира. Най-важното е приемането на достатъчно течности, така че да има добра диуреза. Пациентите с подагра трябва да следят цвета на урината си. Когато тя е светла, това означава, че приемът на вода е достатъчен. Ако урината е тъмна, това означава, че тя е много концентрирана и излъчването на пикочната киселина е затруднено. 
 
Кои са храните, които трябва да се избягват?
 
Силно се ограничават месата, карантиите и рибните продукти, тъй като те водят до много рязко покачване на пикочната киселина в кръвта. Не трябва да се консумира дивечово месо, защото е богато на пуринови бази и повишава изключително много пикочната киселина. Месо и риба може да се консумират внимателно, в малки количества, като не се яде бульона, в който са варени (поне половината от пурините премиват в бульона, тъй като са водноразвторими). Това означава супите да не се приготвят с бульона, в който е варено месото. 
 
Колбасите, пушените, осолените и мариновани рибни и месни деликатеси са изключително неподходяща храна за тези пациенти не само заради...
 
Пълния текст на интервюто може да намерите на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback