Източник: Reuters, архив
fallback

За да се обезпечи придвижването на храната по хода на храносмилателния тракт, червата извършват ритмични контракции. При синдрома на раздразненото черво са налице спазми, които в зависимост от интензитета си могат да доведат до поява на диария или запек. Женският пол се засяга значително по-често, в сравнение с мъжкия.

 
Като фактори, имащи отношение за поява на синдрома, се посочват наличието на стрес, неправилното и нередовно хранене, хормонални промени, някои медикаменти, непоносимост към определени храни, инфекциозни причинители и други.
 
Симптомите, с които се характеризира синдромът на раздразненото черво, са редуване на периоди на запек с последваща диария, подуване, газове, изхождане на несмляни остатъци, чувство за недоизхождане и други.
 
Лечението на състоянието е комплексно, но важно място заема промяната в хранителния режим – изключване или редуциране приема на определени храни за сметка на други, избягване на преяждане и спазване на петкратния прием на храна.
 
Повишеното образуване на газове води до появата на болки по хода на червата, както и до цялостен дискомфорт за пациента. За намаляване на газообразуването се препоръчва преустановяване приема на газирани напитки, ограничаване консумацията на зеле, бобови култури – леща, зрял боб и други. От значение е увеличаване приема на течности – 1,5 до 2л вода, които се равняват на 6-8 водни чаши.
 
Добавяне на богати на влакнини хранители продукти би улеснило нормалното функциониране на червата, но не трябва да се прекалява с техния прием, особено ако основният симптом е диария, тъй като може да се засили нейният интензитет. Приемът на влакнини трябва да се увеличава постепенно, като оптималното количество на ден е 30гр.
 
Богати източници на влакнини са пълнозърнестият хляб, небеленият ориз, както и пресните плодове и зеленчуци. Фибрите се разделят основно на два вида – разтворими и неразтворими. Ролята на неразтворимите фибри е да увличат неусвоените остатъци от храната, като по този начин обезпечава редовното изхождане. Застояването на храната за по-дълго време в червата е предпоставка за...
 
Пълния текст може да прочетете на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 години

Каква лакомия? Едвам я научихме да яде. За да качи кила и да заприлича на човек. Храни се здравословно. Ходи на джогинг, пилатес. Жива е. Можеше да не бъде, предвид състоянито и което беше. Кожа и кости. Страшно е!!! Сега е жива и здрава. Имапрекрасен вънлен вид. Преди беше смъртник. Жива е, това е.

6

Пострада

преди 7 години

Деца не говорете глупости за неща от които хап-хабер си нямате.Питайте или спорете и давайте акъл занешо което разбирате.Прави сте за Е-тата,но за рака има и други фактори,най вече СТРЕСА.А храната е 90 процента риск.Мислете какво пиете и ядете.Казва ви го човек минал през ада на операции и терапии.С това шега не бива.

5

Лакомията

преди 7 години

В случая не е решаващ фактор, а химията в храните побърква червата. Хилядите Е-та под формата на консрванти, стабилизатори, емулгатори и прочието дивотии, които ни се педтавят и предлагат за храни ни разболяват и объркват целият ни организъм, а какво оства за храносмилането ни, през което се изсипват тези ла/на...

fallback