Източник: Reuters, архив
fallback

Ставаме сутрин и по възглавницата има косми, решем се с гребен и падат още, влизаме в банята- пак косми. Събирането на топки от косми всеки ден не само ни подлудява, а и е признак за проблеми със здравето. 

Да, наистина има сезони, в които косата ни пада и не трябва да се притесняваме, съветват много фризьoри, но в други косопадът ни алармира да вземем мерки. 
 
Ето пет причини, които водят до капене на косата:
 
1. Неправилно третиране с козметика
 
В много шампоани и балсами, предлагани на пазара, има комбинация от повърхностноактивни вещества и сулфати. В съчетание с различни типове коса като мазна, суха, с пъхот, може да развали здравината на косъма и да доведе до накъсване и загуба на по-голямо количество коса. Ако това се случва, трябва да обърнем повече внимание на козметиката, която купуваме. 
 
2. Стрес
 
„Telogen effluvium“ е клиничното наименование на косопада, който се появява най-често, когато сме подложени на голям стрес или сме загубили много килограми. Косата расте в три кръга: растеж, почивка и фаза на падане. По време на стрес се изпаряв веществото телоген и косата преминава по-бързо през първите два етапа, за да навлезе в последния. За наше щастие, след прекараното лошо емоционално състояние, организмът и косата ни в частност бързо се връщат към нормалното си състояние. 
 
3. Неправилно хранене
 
Както тялото ни се нужда е от балансирана диета, богата на различни вещества, за да е здраво, така е и с косата ни. Ако ни липсват протеини, желязо и магнезий, то тя започва да капе. Затова трябва да прибавим към менюто си повече месо, млечни продукти и ядки. 
 
4. Вода с котлен камък
 
Твърдата вода или вода с по-висока минерализация, която ползваме в банята, може да увреди косата ни. Тя я изсушава и това става причина за нейното накъсване. Ако има наличието на котлен камък, то водата в дома със сигурност не е подходяща за миене на косата всеки ден. Тук на помощ идват различни щампоани, които омекотяват косъма. 
 
5. Проблеми със щитовидната жлеза
 
Хората, които страдат от някакво нарушение на щитовидната жлеза, имат косопад. Тя стимулира космения фоликул и регулира капилярните цикли, както и балансира и производството на себум. Хипотиреоидизъм  и Хипертиреоидизъм са двете състояния, при които има голям косопад, а понякога и омазняване, които трудно се лекуват.
 
Още любопитни матерлиали за здравето и красотата, може да намерите на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Фантомас

преди 7 години

..22. честа злоупотреба с лесно запалими материали.

fallback