Снимка: Reuters, архив
fallback

Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В последните дни се съобщава за регистрирано наличие през януари на радиоактивния изотоп йод 131 във въздуха в някои страни от Северозападна Европа.

По информация на Националния център по радиобиология и радиационна защита измереното съдържание на йод 131 в тези държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве.

Води се разследване за изясняване на източника на радиацията там. Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 µ Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във Фукушима, Япония по време на аварията през 2011 година.

У нас Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности, допълват от МЗ.

Засечени са по-високи нива във Финдандия, Германия, Полша, Испания, казва шефът на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране

През изминалата седмица се появиха публикации, че във въздуха над Европа се измерват завишени количества на радиоактивен йод 131. Според Федералната служба за защита от радиация стойностите са повишени, но все още твърде ниски, за да представляват опасност за здравето на хората.

Германски специалисти подозират, че в морето край Северния полюс е имало атомен инцидент, който е разпръснал радиация.

Според британските медии Русия е тествала ядрен взрив на остров Новая земля в Северно море. Геолози обаче опровергаха това подозрение, тъй като не е засечена сеизмична активност.

Според експерти най-вероятно потънала руска атомна подводница е изпуснала голямо количество радиация и тя е засечена над Европа.

Освобождаването на йод 131 трае осем дни. Най-високите стойности на радиация са измерени в Норвегия и Франция, но и те не са опасни за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

ИСТИНАТА

преди 7 години

Проблема с радиацията идва от Франция там е имало крупна авария която съвсем демократично е скрита от света, но засечените стойности показват че проблем има. Истината ще излезе наяве рано или късно и партенката с руска подводница която още отсега мирише ще покаже безсилието им да се оправдаят пред света. А се крие защото всички държави развиващи ядрена промишленост са подписали споразумение за ПЛАЩАНЕ ЩЕТИТЕ ОТ ЯДРЕНА ВРЕДА а там сумите са милиарди евра.

17

Анонимен

преди 7 години

Нали във Франция имаше проблем в атомна централа скоро? Те крият, съседните им държави - Германия, Испания отчитат, а циклоните го носят до Полша и Финландия?Май става за работна версия.

16

Анонимен

преди 7 години

Няма как да е краварска атомна подводница, нали?Те краварите в историята си не са губили кораб.

fallback