Добавката титаниев диоксид, която се слага в хляба и в дъвките, може да се окаже опасна за здравето, тъй като уврежда нашата имунна система и ни прави по-уязвими откъм инфекции, пише в."Дейли мейл".
Споменатият диоксид уврежда структурата на клетките в червата. По този начин опасните бактерии по-лесно проникват в тях.
Титаниевият диоксид се среща в много храни под обозначение Е171. При по-продължителния му прием могат да настъпят опасни здравни последствия, установиха учени от американския университет Бингхамптън.
Добавката влияе на способността на чревните клетки, наречени микровили, да абсорбират хранителните вещества, както и желязото, цинка и мастните киселини. Титаниевият диоксид пречи и на правилното разграждане на поетата храна. Той преминава през стените на червата и достига до други части на тялото.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
25
Krin
преди 7 годиниSamo hliab Sofia e opasen.
24
Az
преди 7 годиниАз пък мисля , че бедността заради която се яде много хляб е значително по-опасна
23
vlady
преди 7 годиниДо Анонимен 28Глупости! Титанът се окислява още при стайна температура, но оксидният слой е тънък и плътен и предпазва метала от корозия. Над 400 градуса окислението става доста интензивно. Титановият диоксид се среща в природата като минералите рутил, брукит, анатаз. Също се срещат и смесени оксиди като илменит. Титановият диоксид не се разтваря във вода и разредени киселини и основи съответно не се всмуква в червата и се изхвърля непроменен от организма.