Снимка: архив, Reuters
fallback

Добавката титаниев диоксид, която се слага в хляба и в дъвките, може да се окаже опасна за здравето, тъй като уврежда нашата имунна система и ни прави по-уязвими откъм инфекции, пише в."Дейли мейл".

Споменатият диоксид уврежда структурата на клетките в червата. По този начин опасните бактерии по-лесно проникват в тях.

Титаниевият диоксид се среща в много храни под обозначение Е171. При по-продължителния му прием могат да настъпят опасни здравни последствия, установиха учени от американския университет Бингхамптън.

Добавката влияе на способността на чревните клетки, наречени микровили, да абсорбират хранителните вещества, както и желязото, цинка и мастните киселини. Титаниевият диоксид пречи и на правилното разграждане на поетата храна. Той преминава през стените на червата и достига до други части на тялото.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Krin

преди 7 години

Samo hliab Sofia e opasen.

24

Az

преди 7 години

Аз пък мисля , че бедността заради която се яде много хляб е значително по-опасна

23

vlady

преди 7 години

До Анонимен 28Глупости! Титанът се окислява още при стайна температура, но оксидният слой е тънък и плътен и предпазва метала от корозия. Над 400 градуса окислението става доста интензивно. Титановият диоксид се среща в природата като минералите рутил, брукит, анатаз. Също се срещат и смесени оксиди като илменит. Титановият диоксид не се разтваря във вода и разредени киселини и основи съответно не се всмуква в червата и се изхвърля непроменен от организма.

fallback