Източник: Reuters, архив

В съвременната медицина депресията се характеризира с комбинация от симптоми, начело с лошо настроение, което е дълготрайно и води до понижена работоспособност, нарушения в съня, хранителните навици и почти пълна неспособност да се изпитва удоволствие. Ако състоянието продължава повече от няколко дни, то е известно като клинична депресия, с изразени чувство на тъга, отчаяние и липса на самоувереност.

 
Всички тези видими симптоми могат да са както причина, така и следствие на метаболима и неврохимията на тялото -  страданието по време на депресия е не само емоционално, но и физическо. 
 
Депресията най-често е резултат от химичен дисбаланс в мозъка. Химикали, известни като невротрансмитери, пренасят информационни сигнали към различни клетки от нервната тъкан на мозъка. Някои невротрасмитери играят главна роля в настроението, но при депресивни състояния, те не функционират правилно. 
 
Състоянието най-често произхожда от стресови ситуации в живота, някои лекарствени средства, загубата на близък, хормонални проблеми и др. Депресията силно засяга участък в мозъка, наречен хипокампус – функцията му е свързана с дълготрайната памет, привикването на спомени и чувството за страх. Продължителните депресивни епизоди потискат клетъчния растеж в тази част на мозъка, поради което при страдащи от клинична депресия хипокампуса е със значително намалени размери, което понижава способностите му.
 
Клиничната депресия се отразява не само на мозъка, но и на тялото. Хронични болки, безсъние, успиване и умора са само някои от възможните усложнения. Състоянието нарушава баланса и функциите на невротрансмитера серотонин, което...
 
Пълния текст може да прочетете на този линк към Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase