Източник: Reuters, архив

Праза, зеленчук от семейството на луковите растения, е братовчед на салатния лук и чесъна. В сравнение с тях, той има по-мек и по-сладък вкус, но това далеч не са единствените му плюсове. 

Повечето лукови растения съдържат високи концентрации на флавоноида квертицин, но в праза, той е слабо застъпен. Това се компенсира силно от изобилието на друг флавоноид – кемпферол. 
 
Кемпферола се поема като гликозид и се абсорбира в тънките черва. От там той се метаболизира както в различни части на тялото, така и от чревната микрофлора, на която влияе силно благоприятно. В тъканите на тялото има ясно изразени противоракови свойства: потиска нерегламентиран клетъчен растеж, ограничава ангиогенезата, участва в индуцирането на апоптоза на увредени клетки и потиска способността им за метастаза.
 
Съединението е добре познато и с антибактериалната си сила – някои от глюгозидите му имат доказана и добре изучена способност да потискат колонии от вида Helicobacter pylori – стомашна бактерия, често водеща до гастрит, язви и стомашен рак.
 
В праза е налично и огромно разнообразие от полифеноли. Общото им съдържание в 100 грама пресен прас е около 33 милиграма. Полифенолите имат ясно изразени антиоксидантни свойства, акцентиращи предимно върху защитата на кръвоносните съдове и кръвните клетки от оксидативен стрес.
 
Най-изобилния полифенол намиращ се в този зеленчук е галовата киселина. Тя е добре позната със свойството си активно да потиска образуването на амилоидни фибри. Амилоидите представляват...
 
Пълния текст може да прочетете на този линк към Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase