Източник: Reuters, архив

Обелките от портокали най-често биват изхвърлени на боклука, поради незнанието, че в тях се крие цяло богатство на полезни вещества. Портокаловите кори съдържат над 60 типа флавоноиди и над 170 различни фитонутриента като допълнение към разнообразните пектини, витамини, минерали и фибри. 

Флавоноидите са растителни химикали, които им служат за предпазване от атаки на микроби и насекоми и имат свойствата на мощтни антиоксиданти. За хората обаче те не са токсични понеже тялото абсорбира по-малко от 5% от поетите флавоноиди. Сами по себе си, те не повишават антиоксидантната защита на организма – бързо преминават през него и биват отделени.
 
Но, участвайки в метаболизма, те биват разградени чрез процес на деполимеризация, при който се отделя пикочна киселина. Тази киселина e изключително мощен антиоксидант – неутрализира свободни радикали в огромни количества. Свободните радикали са атоми, молекули или йони със свободни, несдвоени електрони – те могат бързо и рязко да реагират с почти всяка биологична материя, водейки до нейното увреждане.
 
Основната причина да се отделят корите на портокала, е защото са горчиви. Този вкус се дължи на невероятно високата концентрация на фитохимикала нобилетин – полезен флавоноид, който освен антиоксидантни свойства притежава и  добре известна противовъзпалителна активност. Той потиска експресията на гени, участващи във възпалителните процеси, като блокира свързването на протеиновия комплекс NF-kappaB с ДНК...
 
Пълната статия може да дочетете на този линк към Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase