Източник: Reuters, архив

Едно от най-популярните твърдения за канабиса е, че унищова мозъчни клетки и води до мозъчни увреждания. Тези убеждения датират от 70-те и 80-те години на миналия век, когато в САЩ и западна Европа е имало масова пропаганда, насочена срещу употребата на марихуана по политически и икономични причини. 

Все още, канабисът се сравнява с алкохола и тютюневите изделия като вредност. За разлика от тях обаче, съвременната медицина доказва, че канабисът не уврежда мозъчната тъкан при прием и оставя трайни поражения или следи.

 Митът за гибелта на мозъчни клетки е разбит за пореден път от учените Б. Уейланд и екип невролози, които публикуват в световно уважавания Journal of Neuroscience на 28.01.2015 свое изследване. В него те детайлно описват влиянието на марихуаната върху формата и обема на редица тъкани, включително мозъчната кора, неврони, прилежащо ядро, хипокампус, малък мозък, амигдала, сиво вещество и др. 

Поради точността на метода, използван от учените, те разкриват пълната липса на трайни или дори временни ефекти на марихуаната върху морфологията и структурата на споменатите тъкани в мозъка.

Временните ефекти на канабиса в мозъка, засягащи краткотрайната памет, изчезват часове след приема и не оставят трайни последици, заключва екипът. При продължителен прием или тежка употреба, трайни последици при възрастни също няма, но до възвръщане на пълната сила на краткотрайната памет могат да изминат от 1 до 3 седмици.

Eдно нещо трябва да е ясно, предупреждават учените: изследванията са провеждани с хора на възраст над 18 години. При тийнейджърите мозъкът като орган все още преминава през различни стадии на развитие и това го прави силно податлив на влияние от всякакви субстанции. Макар да не са установени точни изменения или промени в IQ, подрастващите не бива да се излагат на влиянието на някое от десетките активни вещества в канабиса, понеже ефектите им могат да бъдат индивидуални и непредсказуеми.

Още полезна информация може да откриете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase