Източник: Reuters, архив

Акушерският форцепс е инструмент, който се използва за подпомагане на вагиналното раждане. Откриването и използването на форцепса за първи път се свързва с фамилията Chamberlen, които практикуват медицина в Англия през 17-18 век.

Форцепсът е метален инструмент, който е изграден от две лъжици, ключ, който осъществява връзката между тях и дръжка. Чрез лъжицата се захваща главата на плода, затова тя е извита така, че да я обхване.

Има няколко вида форцепси, чиито наименования са на техните създатели – форцепс на Kielland, Simpson, Elliot, Naegele.

Различия се наблюдават в начина на съчленяване на лъжиците чрез ключа. Основните видове ключове са – английски, такъв е форцепсът на Simpson и френски ключ, представител на този вид е форцепсът на Levret.

Прилагането на форцепс в родилния процес е в случаите, когато при започнало раждане спускането на главата на плода е забавено или е задържана до определена плоскост на таза у жената. Налагането на форцепс може да е с цел намаляване на напъните от страна на родилката и по-бързо протичане на родилния процес. Това се налага при жени с белодробни и сърдечносъдови заболявания с цел да се намали рискът от усложняването им.

Повече за акушерския форцепс може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase