Източник: Reuters, архив

Без значение от вида им, всички алкохолни напитки съдържат една и съща молекула, която оказва влияние на мозъка – етанол. 

Етанолът забавя мозъка, като се свързва два вида рецептори – GABA и NMDA. GABA има свойството да потиска поведението, затова, когато етанолът се свърже с тези рецептори, се забавят съобщенията на нервните клетки. Това ни успокоява, релаксира и води до по-лековато поведение от обичайното. 

Етанолът блокира и NMDA рецепторите, което е причина за чувство на умора и може да попречи на паметта. Колкото по-голямо е количеството етанол, толкова по-малко се очаква да помним. 

Същевременно етанолът води до синтез на стимулантите норепинефрин, адреналин и кортизол, които водят до еуфорично усещане. 

Колкото повече алкохол консумираме, толкова повече се учестява сърдечният ритъм. Въздушните пътища се отварят и изпращат повече кислород към мозъка, вследствие на което сетивата се засилват. 

В мозъка се освобождава и веществото, което води до приятни усещания – допамин. Затова алкохолът често ни кара да взимаме грешни решения.

Повече за начина, по който алкохолът ни напива, заедно с видео по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase