Източник: Reuters, архив
fallback

Обрязването при мъжете рядко е въпрос на избор – това най-често се прави в ранна детска възраст или по препоръка на медицинско лице. Въпреки това, темата е силно противоречива. Какво знаем за тази практика? Кои са положителните и отрицателните и страни?

Макар на процедурата да се гледа предимно като на религиозен ритуал, тя е широко разпространена днес и често прилагана в съвременната медицина. Според щатско правителствено изследване, над 60% от всички новородени момчета в Северна Америка биват обрязвани скоро след раждането им, с информираното съгласие на родителите. 

Обрязването е операция, при която се отстранява подвижната кожа, покриваща главичката на половия член на мъжа – препуциум. При недостатъчна хигиена под препуциума се събират бактерии, вируси, остатъци от урина, сперма и секрети, отделяни от жлезите, наречени смегма. Смегмата създава условия за рязко повишаване на активността на микроорганизмите и става източник на инфекции.

Според щатско изследване, вероятността за развиване на полово предавана болест е два пъти по-висока при необрязани мъже. Това се дължи на факта, че препуциума може да бъде лесно разранен при по-бурна полова активност – микроскопичните ранички са лесен вход за вируси и бактерии. Също така, гънките образувани от кожата са идеална среда за престой и развитие на микроорганизми причиняващи гонорея, хламидиоза, микоплазма и др.

Употребата на презерватив е изпитан и почти сигурен начин за предпазване от подобни заболявания. Но и тук обрязването е от полза – без препуциум поставянето и задържането на кондома на място е много по-лесно. Ако препуциумът не е премахнат, той се хлъзга по вътрешната стена на презерватива и може да го отмести от стратегическото му място, дори да доведе до падането му. А това води до честа необходимост от “нагласяне“, което може да повлияе негативно на акта.

Обрязването обаче, не е съвсем безопасно и като всяка медицинска процедура, крие своите рискове. Датско изследване от 2013г. заключва, че операцията е възможно да доведе до меатална стеноза – стесняване на отвора на уретрата, което може да доведе до проблемно и дори болезнено уриниране. В изследването участвали 810 000 мъже, 33 750 от които били обрязани. В цялата група били установени 182 мъже с меатална стеноза, като 176 от тях били обрязани. 

Съществува и друг аргумент против обрязването – според някои, липсата на препуциум понижава чувствителността на главичката на пениса и отнема от удоволствието на половия акт. Този твърдения, макар широко разпространени, все още не са доказани от науката.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Мъжко здраве“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

ЕКИ

преди 7 години

НЯКОИ АФРИКАНСКИ ПЛЕМЕНА СА ОЩЕ ПО НАПРЕДНАЛИ В МЕДИЦИНАТА - ОБРЯЗВАТ СИ И МОМИЧЕНЦАТА/РАЗБИРАЙ ОСАКАТЯВАТ/

15

Кирил Софийски

преди 7 години

Явно към момента за България е отживелица ! Навсякъде в обществото властва простащината! Образованието за нищо не служи и с нищо в живота не може да ти помогне. Шири се профанското разбиране ,че не е важно колко си учил и знаеш , а какво можеш! Всички сфери на живота са яхнати отполуграмотни мутри и милиционери ,владеещи грубата сила , взаимообвързаноста си и искуството да подкупваш! За това и държавата ни е на такова ниво! Върнахме се един век назад! Това се отнася и за образованието и за здра

14

БГто

преди 7 години

В днешно време всеки има баня и е въпрос на лична хигиена да минаваш всекидневно под душа....така че обрязването не е на дневен ред....

fallback