Източник: Reuters, архив

Разкъсването на матката се означава като руптура на матката. Това е често срещано усложнение по време на раждане. Редица фактори може да се окажат предразполагащи за  разкъсване на матката. Най-често руптура настъпва след операции на матката - провеждано Цезарово сечение или премахване на миома. Причини, настъпили в хода на раждането, които може да доведат до разкъсване, са неправилно предлежание на плода и използване на форцепс за подпомагане на раждането. При използване на медикаменти, които водят до повишаване на мускулния тонус на матката също може да се достигне до това усложнение. Друга предпоставка е възникването на нарушения в прикрепването на плацентата като плацента акрета - плацента с враснали плацентарни въси в ендометриума.

В зависимост от локализацията на разкъсването руптурите може да обхванат тялото на матката или нейната стеснена част - истмуса. По-често се засяга истмусът в сравнение с тялото на матката.

Според степента на разкъсване руптурите се разделят на пълни и непълни. При пълните цялата маточна стена включваща ендометриум, миометриум и периметриум, е разкъсана. Кухината на матката влиза в контакт с кухината на перитонеума, която се образува между двата листа на перитонеума. При непълна маточна руптура обикновено най-външния серозен слой остава неразкъсан. Тази руптура може да премине в пълна.

Повече за руптурата на матката може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase