Източник: Reutrs, архив

Аденовирусните инфекции протичат с разнообразна клинична картина в детска възраст, с прояви от страна на респираторния тракт, храносмилателната система и очите. Вирусите от тази група се характеризират с висока устойчивост в околната среда. Те лесно се предават от дете на дете особено в затворени колективи, каквито са детските ясли и градини.

Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков (при симптоми от страна на респираторния тракт) и фекално-орален (при прояви от страна на гастроинтестиналния тракт). Инкубационният период (времето от заразяването до изявата на първите симптоми) варира от 2 до 10 дни, като болните деца отделят вируси в околната среда до 14 дни след появата на първите симптоми.

Инфекцията на храносмилателната система се среща целогодишно, докато засягането на дихателната система зачестява през зимата. До 5-годишна възраст повечето от децата са изкарали поне една аденовирусна инфекция. Преболедуването създава типовоспецифичен имунитет, което означава, че е възможно повторно заразяване с друг серотип на вируса.

Какви са симптомите?

Повечето от инфекциите протичат асимптоматично. Когато има клинична изява, обикновено тя е разнообразна и зависи от конкретния серотип, който е предизвикал заболяването.

  • Дихателна система. Обикновено симптомите са грипоподобни и включват повишена температура, кашлица, хрема, зачервено гърло. В кърмаческа възраст клинината картина е по-тежка и може да наподоби тази при коклюшна инфекция – с наличие на апноични паузи, по време на които дишането на детето спира за няколко секунди и се развива цианоза.

Аденовирусната пневмония се развива при по-затегнато протичащите случаи. По правило тя е интерстициална (засяга тъканта между алвеолите). Често става причина за възникване на бронхиална хиперреактивност с наличие на чести епизоди на бронхообструктивен синдром (свиркащо дишане), които могат да продължат няколко месеца след преболедуване.

Повече за аденовирусните инфекции четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase