Източник: Reuters, архив
fallback

Епидемичният паротит, известен още като заушка, е вирусна инфекция, засягаща най-често околоушните слюнчени жлези. Възможно е засягане и на други жлези – панкреас, тестиси, яйчници. Причинителят на заболяването може да предизвика и серозен менингит, най-често без данни за засягане на мозъчния паренхим. С епидемиологично значение са формите на безсимптомно протичане, както и неспецифичната инфекция на дихателните пътища.

Резервоар и източник на инфекцията са хората – болни с изявена симптоматика, както и лица с атипично протичаща или латентна (скрита) форма на заболяването. Механизмът за пренасяне на инфекцията е въздушно-капков, като вирусът се изолира от слюнката на болен 5 дни преди проявата на симптомите до 5 дни след тяхното начало (основно около периода на подуване на слюнчените жлези).
 
Заболяването е повсеместно разпространено, с всеобща възприемчивост на населението и сравнително нисък индекс на контагиозност (заразност). Инкубационният период варира в рамките на 1 до 3 седмици, но средно е около 15-18 дни. След преболедуване се придобива траен имунитет срещу заболяването, а повторни епизоди са рядкост.
 
След изтичане на инкубационния период следва така нареченият продромален период, характеризиращ се с неспецифични симптоми – повишена телесна температура, главоболие, обща отпадналост, загуба на апетит и други. Последващи са симптомите от страна на околоушните жлези, които се подуват, стават болезнени, а кожата над тях става топла, зачервена и опъната. Възможно е и засягане на останалите големи слюнчени жлези – подезична и подчелюстна.
 
Повече за епидемичния паротит може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Futurehealth

преди 4 години

Кофти наистина!

5

отговор

преди 7 години

до 3Изказването има смисъл, ако първо има мисъл.Има изречения без сказуемо.Писмената реч е създадена за цели, различни от ежедневната комуникация. Затова с времето развива специфики, които компенсират несловесната част на комуникацията.

4

Анонимен

преди 7 години

KOI ORGANI SE ZASQGAT NAI-4ESTO OT ZAU6KATA

fallback