Източник: Reuters
Белодробният карцином безспорно е в най-пряка зависимост с тютюнопушенето и данни за това има още от 60-те години на миналия век. Както е известно, не всеки пушач се разболява от рак на белия дроб, но за сметка на това почти всеки онкоболен е пушач или бивш такъв.
 
За този процес има генетична предизпозиция, но в комбинация с тютюнопушенето рискът нараства многократно. Трябва да се има предвид, разбира се, и пасивното пушене, което по проучвания увеличава риска от рак на белия дроб над три пъти.
 
Рак на панкреаса - установена е по-висока честота на рака на задстомашната жлеза при пушачи. Тук влиза като фактор активното пушене – над една кутия дневно, продължило години.
 
Рак на гърлото, устната кухина (бузи, език, устни). С по-голяма честота се наблюдава при пушачите на пура, лула, пушене без вдишване, при дъвченето на тютюн.
 
Рак на пикочния мехур и бъбреците – крайните отпадни продукти на тютюневите канцерогени, които се изхвърлят чрез урината от организма, водят до завишен процент ракови новообразувания на тези органи.
 
Повече по темата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase