Източник: Reuters
За своите миниатюрни размери, простатната  жлеза изглежда, че предизвиква твърде много проблеми. Всички мъже са застрашени от евентуално развиващи се проблеми с простатата, защото всички те имат такава.
 
Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), състояние известно още като уголемяване на простатната жлеза, се характеризира с нездравословно големите размери, които жлезата придобива. Честотата за хиперплазия на простатната жлеза се повишава с напредването на възрастта сред мъжете:
 
  • 31-40 години: 1 на 12 мъже;
  • 51-60 години: 1 на всеки двама мъже;
  • Над 80-годишна възраст: 8 на 12 мъже.
 
Въпреки високата честота, само половината от мъжете, при които има увеличение на простатната жлеза, имат прояви на клинична симптоматика. Доброкачествената простатна хиперплазия не води до развите на рак, макар че често налице са и двата процеса. Клиничната симптоматика при хиперплазия на простата е свързана с:
 
  • Често уриниране, особено нощем;
  • Усещане за незавършеност на процеса на  уриниране.
 
Простатит
Простатитът е състояние на възпаление или инфекция на простата. За разлика от други проблеми с жлезата, простатит е по-често срещан сред  млади мъже или такива на средна възраст. Само 5% до 10% развиват простатит в живота си.

Повече за проблемите с простатата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase