Източник: Reuters
Болката в кръста е едно от най-честите оплаквания. Освен че може да се прояви инцидентно или да е постоянна, хронична, тя се различава по описанието си. За лекаря са от изключителна важност характеристиките на болката, тъй като причините действително могат да бъдат различни.
 
1. Болката е внезапна, когато идва отстрана на мускулите, сухожилията и връзките. Най-често се появява при рязко движение или вдигане на тежест. Дължи се и на друга съществена и масова грешка – продължително стоене в една позиция, често неправилна, в продължение на часове.
 
2. Следващата по честота причина за болка в кръста са артрит, артроза или остеопороза. Те погрешно се смятат за старчески заболявания. Истината е, че засягат сериозно и хора на 40 години, а коварните изменения, сигнализиращи за развитието им се хващат дори на 30 години. Това потвърди неотдавна в наше интервю и д-р Опаранов, началник на ревматологичното отделение на клиниката по кардиология и ревматология на ВМА.
 
3. Следващ проблем е дегенерацията на междупрешлените дискове, които с напредването на възрастта постепенно губят еластичността си. Дегенерация на дисковете се открива при всеки възрастен над 60 години.
 
Повече за болката в кръста можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase