Източник: Reuters
Устната кухина е като огледално изображение на целия организъм. Върху състоянието на устната лигавица, венците и зъбите се отразяват: хормонални, метаболитни, инфекциозни, хронични болестни състояния, както и наличие на авитаминози или кръвни заболявания. Желателно е да посещавате профилактично зъболекар поне веднъж годишно, дори и да нямате никакви оплаквания. A aко венците ви са в лошо състояние и кървят, е важно да се извършва почистване на зъбния камък на всеки 6 месеца. Самият зъбен камък представлява минерализирана зъбна плака, натрупана поради задържането на хранителни остатъци. Той дразни венечния джоб, прониква надолу и отлепва венеца от зъба. Така може да се стигне до навлизането на бактерии в дълбочина, до инфекция, до стопяване на костта и разклащане на зъбите. Консултирайте се с денталния лекар за подходящoто за вас лечение и профилактика.
 
Правила за ежедневна хигиена
 
Липсата на правилни грижи повишава многократно риска от поява на кариеси и увеличава вероятността от пародонтални заболявания. Ако не посещавате редовно зъболекаря обаче, може да сте пропуснали някои от важните съвети, които дават специалистите по дентална медицина:
 
За правилното почистване на зъбите е задължително, освен четката за зъби да се използват и конци, както и интердентални четчици, които достигат трудно достъпните повърхности. Между зъба и венеца се събират плака и бактерии, а с комбинираната употреба на тези средства зъбната плака е намалена с до 50%, считат специалистите.
 
Повече по темата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase