Източник: Reuters
Синдромът на дразнимото черво е заболяване, което се проявява с дискомфорт в коремната област и променлива дефекация (от запек до разстройство). Тази болест е често срещана, като статистиките сочат, че около 10-15% от населението по света е засегнато.
 
Синдромът на дразнимото черво може да се срещне при всеки 2 от 3 жени и при всеки 1 от 3-ма мъже, което означава, че нежният пол е по-често страдащият. От името на болестта се предполага, че проблемът засяга дебелото черво, но реално оплаквания могат да се получат от целия стомашно-чревен тракт.
 
Синдромът на дразнимото черво не е животозастрашаващо състояние, нито е опасно, но то изключително много влияе на начина на живот на част от боледуващите. Състоянието е хронично, като повечето от оплакванията се появяват за първи път между 20- и 30-годишна възраст.
 
Една от най-честите прояви е коремната болка. Тя се усеща в различни части на коремната област. Може да бъде пареща, пробождаща, коликообразна или тъпа и в повечето случаи е продължителна. Причина за болката от една страна е възпалената чревна лигавица, а от друга - разтягането на чревните стени от прекомерното газообразуване.
 
Друг симптом е промяната в изхожданията. Тази промяна винаги е сигнал, че храносмилателната система не функционира нормално.

Повече за синдрома на дразнимото черво можете да разберете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase