Източник: Reuters
fallback
Вкусът е форма на директна химиорецепция и е едно от петте сетива. Представлява способност за възприятие на различни вещества като храни и напитки. Рецепторите за вкус са разположени по повърхността на езика, по мекото небце и в епителя на гълтача, и надгръклянника. Чувството за вкус е пряко свързано с усещането за мирис.
 
Основните усещания за вкус са четири за: солено, сладко, горчиво, кисело като е установено и пето усещане, наречено умами (усещане за monosodium gluconate).
 
Агеузията е тотална липса на вкусово усещане или неспособност да се различават вкусовете. Тя може да е тотална или частична. Съществува и специфична агеузия - неспособност да се възприемат някои специфични субстанции.
  
Повече можете да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

12345

преди 7 години

Каква е тази пиги на снимката?

fallback