Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Днес е денят на киселото зеле. Защо и откога - не се знае, но едно е ясно - времето за слагането му в каците е настъпило.

Киселото зеле оказва се може да предотврати в голяма степен раковите заболявания, заяви диетологът проф. Донка Байкова пред БНТ. В сезона на вирусите традиционната за родната трапеза хране е естествено лекарство.

То съдържа витамини, а и внася в организма ни и млечно кисели бактерии, които са натурален пробиотик.

Единственият минус - многото сол. Затова експертите препоръчват солният разтвор да е едва 2%.

Киселото зеле влошава условията за развитието на патогенните бактерии, заяви проф. Байкова. Нещо повече: то подтиска производството на холестерол и триглицериди.

"Произвеждат едни защитни мукопротеини, които отново ни предпазват поне с 30% от риска да развием рак. И то е доказано - много добра защита от рак на дебелото черво. С 66% има изследвания, че се понижава рискът от рак на млечната жлеза при консумация два пъти седмично", посочи диетологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

Аз пък миналата година си взех от кауфланд беше намалено на 10 стотинки и си беше върха втаса си не бих си взел бг киселяк

13

Икона

преди 7 години

И защо трябва да понижаваме холестерола, той е полезен, заблудени овце

12

Анонимен

преди 7 години

Някой знае ли кога е имало постановление, с което е било забранено киселото зеле? И защо са го забранили?Снощи случайно видях по телевизията откъс от предстоящо предаване - някаква възрастна жена ще говори за това, случайно интервюирана. Но не разбрах в кое предаване.

fallback