Снимка: Булфото, архив

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация. Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти. Тепърва ще се анализира броят на отказите и възможностите за такъв вариант, което ще стане ясно след месеци.

Това съобщи здравният министър Петър Москов, след като взе участие в откриването на обновена Клиника по нефрология в столичната Военномедицинска академия.

Новината за доплащането стана ясна часове след като в сила влезе новата идентификационна система за постъпване и изписване от всяко лечебно заведение, което има договор с касата. Тя се извършва посредством пръстов отпечатък. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения.

Още по темата

"Ако пожелаете да откажете това нещо ще бъде предмет на моментална проверка от страна на Здравната каса и документирано ясно, че вие наистина присъствате в болничното заведение. Когато натрупаме нужния масив, ще е ясно колко ще струва алтернативен начин, който вие сте избрали, за да не се включвате в безплатното решение", обясни министър Москов.

Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция пред "Стандарт".

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, а от друга, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до вчера трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.

Към момента всяка една българска болница в цялата си дейност на отчет за пациентите се регистрира през електронната система. Вече тръгна и приложение, чрез което всеки регистриран в системата, ще бъде уведомяван, ако някой някога претендира, че от негово име трябва да настъпи здравноосигурително плащане. "Трябва да контролираме парите си", подчерта Москов.

По думите му има ясен телефон на сайта на НЗОК, на който хората могат да се обадят, ако имат проблем с процеса идентификация.

"Касата веднага ще прати проверка. До този момент НЗОК е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал беше за създадено напрежение заради лошата организация в болница в Бургас. Там има екипи на НЗОК и РЗИ. Болницата ще бъде принудена да направи необходимата организация, така че да не създава неудобство на хората", каза още Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase