Снимка: bTV
fallback

Родители смятат, че отказана медицинска помощ е довела до смъртта на 12-годишното им дете и ще търсят отговорност от детското отделение на Плевенската болница.

12-годишният Емил oт ловешкото село Бежанoвo страдал от хемофилия Б – gенетично заболяване, което пречи на кръвта да се съсирва. Животоподдържаща терапия е вливането на фактор IX. През последната седмица обаче процедурата им е отказвана многократно от сестра Симеонова в детското отделение.

Майката Ирина Иванова разказа пред bTV, че сестрата ги гонела и отказвала да слага фактор, с обяснението, че не била длъжна да го прави. Ситуацията се повтаря в понеделник, сряда и петък.

В неделя детето се влошило и дядо му го довел в Спешна помощ, оттам го препратили отново в детското отделение, където вече му поставили фактор, но очевидно твърде късно, защото Емо издъхва в дома си.

Близките на детето искат справедливост. Проф. Ваня Недкова, началник на клиниката, казва, че не знае защо момчето е било връщано и ще направи проверка. По думите й родителите не искали да остават в болницата, а само да се прелее факторът.

От лечебното заведение обаче настоявали това да стане, за да се спази клиничната пътека. Семейството категорично отхвърля тезата на болницата, както и резултатите от аутопсията, че причина за смъртта е възпаление на белите дробове и сърцето. Случаят е предаден на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

анонимен

преди 7 години

да почнем промяната на 6 ноември като изберем ген радев и гласуваме нареферендума с 3 пьти да

16

лекар

преди 7 години

Не лекарите са измислили НЗОК и това във всеки един окръжен град да има по една излишна сграда -РЗОК.Не лекарите са измислили клиничните пътеки и това във всяка болница основната дейност да е не лекуването,а писането.Аман от бюрокрация на калиграфски дружества заприличахме с толкова писане!Разхода на хартия в сравнение с тоя преди 20 години се е качил 20 пъти!И като дойде одита на МЗ,жална ти майка ако си пропуснал някоя точка или запетайка!Станахме роби на чиновниците-ей това е истината.

15

Gogo

преди 7 години

Абе хора какво коментирате една не професионално написана статия, лапето не е загинало от кървене, така че хемофилията няма нищо общо.

fallback