Източник: Reuters
fallback

Протеини в пшеницата крият потенциален риск от активиране на възпалителни процеси при хронични заболявания като множествена склероза, астма и ревматоиден артрит. Изследователите установяват, че протеините могат също да допринесат и за развитието на чувствителност към глутена.  

Пшеницата се е превърнала в основна съставка в хранителния ни режим, като намира широка употреба и в преработените храни. Група протеини, съдържащи се в нея - инхибитори на амилаза-трипсин, отключват имунен отговор в червата, който може да се разпространи и по другите тъкани в организма. 
 
Инхибиторите на амилаза-трипсин са растителни протеини, които потискат ензимите на някои паразити в пшеницата. Протеините имат и важна роля в процесите, свързани с обмяната на веществата, случващи се по време на развитието на семената. 
 
Множество проучвания в областта се фокусират върху влиянието на глутена върху храносмилателните процеси. Целта на водещия изследовател на проучването – проф. Детлев Шупан от университета "Йоханес Гутенберг" в Германия, и неговият екип е да проучат ролята инхибиторите на амилаза-трипсин и отвъд здравето на храносмилането. 

Повече можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Аха

преди 7 години

Съвременната пшеница е толкова модифицирана, че няма почти нищо общо с естественото растение. 80% глутен и нищо полезно, после що хората дебелеят и боледуват.

8

Анонимен

преди 7 години

Защото има всичко друго а *** не и брашно. Хлябът е тялото Христово но не и това което ни продават и наричат хляб.

7

Анонимен

преди 7 години

Защото има всичко друго а *** не и брашно.

fallback