Източник: Reuters
fallback
Остеопорозата е заболяване, превърнало се в сериозен здравен проблем в глобален мащаб. Заемаща първо място сред най-честите костни заболяванията в напреднала възраст, тя представлява прогресиращо метаболитно заболяване с постепенна загуба на костна плътност.
 
Костната тъкан съчетава в състава си, както органични вещества (колаген, еластин), така и неорганични – микроелементите фосфор, калций и други. Постепенното намаляване на тяхното количество, както и нарушеният баланс на процесите на изграждане и разрушаване на костната тъкан водят до развитие на остеопороза.
 
Опасността при това заболяване се крие и в това, че тя протича дълго време безсимптомно, което е причината да бъде наричана още „тихия враг”. Когато загубата на костна плътност стигне определен праг, най-сериозните последици за здравето са фрактури на костите, дори и при минимални травми или умерено натоварване. Най-чести са счупванията на шийката на бедрената кост, които водят до принудително обездвижване, а при някои хора и до инвалидизация.
 
Причини за остеопорозата и кои хора са по-застрашени от развитие на заболяването?
 
Определени контингенти от хора са по-често засегнати от заболяването. След 65-годишна възраст костната плътност започва да намалява с по-бързи темпове. Процесът на остеопороза при жените не настъпва с началото на менопаузата, той започва 10 години преди него, но след като жената навлезе в климактериум, загубата на костна плътност се ускорява.
 
При мъжете рискът за остеопороза нараства по-бавно, но на 70-75 години той вече е сериозен.
 
Повече за остеопорозата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback