Източник: Puls.bg
fallback

Провелото се вчера Общо събрание на Медицинския университет – София е резултат от едномесечен натиск върху преподавателите в учебното заведение. Това заяви проф. Вихра Миланова, която вчера беше отзована от поста ректор на университета.

"Това беше финалът на един едномесечен активен натиск, оказван върху преподавателите работещите в Медицинския университет, който ясно предизвика страх. Като допълнение искам да добавя и множеството лични нападки, отправяни лично към мен", коментира проф. Миланова на извънредна пресконференция днес. 

Тя съобщи и, че изборът на нов ректор на МУ-София вече е оспорен в съда.

Oще по темата

Припомняме, че вчера по време на Общото събрание във ВУЗ-а делегатите взеха решение за отстраняването на проф. Миланова като ректор и решиха на нейно място да застане бившият директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков.  

Подадените жалби са за неспазване на Административно-процесуалния кодекс и Закона за висшето образование и касаят легитимността на Общото събрание. На това основание е образувано дело, като по този начин се спират всички решения на Общото събрание и така те не влизат в сила, поясни проф. Миланова. 
 
Това отговаря и на въпроса кой реално е действащият ректор на Медицинския университет. 
 
Жалби са подавани и преди провеждането на събранието, като първата е с дата 4 октомври. Те са във връзка с нарушения в процедурата по организиране на Общото събрание. Миланова обясни, че с тях всъщност се атакува решението на Академичния съвет, взето на 20 септември тази година, за приемането на предложението до Общото събрание за избор на Изборна комисия за избирането на нов ректор на университета, както и за определянето на състава на Комисията по кандидатурите.
 
Мотивът е, че Академичният съвет е свикан от първия заместник-ректор, което нарушава Правилника на МУ-София и Закона за висшето образование, тъй като свикването може да бъде направено единствено от ректора, който е и председател на съвета. 
 
"Докато съдът се произнесе, законният ректор съм аз", категорично заяви тя. 
 
Миланова отговори и на обвиненията, отправени срещу нея за спрени обществени поръчки.
 
"Това не е истина. Обществените поръчки не са спрени, те просто трябваше да се изчистят, за да могат да продължат", категорична бе тя.
 
Продължението на статията четете на  Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

What a mess!

преди 7 години

А radical overhaul is urgently needed!

3

Антифен

преди 7 години

Позор,позор,скъпи сънародници.Най-интересното тепърва предстои обаче.А сега сериозно-дългогодишното излизане на държавата от системата на висшето образование доведе до превръщането на висшите учебни заведения във феодални владения с унаследяване на активите.Т.нар академична автономия отдавна се е изродила в хищническо присвояване на всичко,което може да се присвои,никой от т.нар. академични среди не смее да каже,че Царят е гол и така до пълното обезличаване на съответния ВУЗ.

2

Проф. Теодора

преди 7 години

А проф. Теодора от Свищов не я ли искате?Казусът със Свищовската Академия очевидно няма да е прецедент, а ще се превърне в юридическа практика!

fallback