Източник: Reuters
fallback
Сънят, който е проблем за много от жените в периода на менопаузата, може да се окаже повече от неудобство. От данните на ново проучване става ясно, че недоспиването може да повиши риска от сърдечно заболяване и инсулт. Те допълват, че нивото на повишената опасност може да се определи като „средно“. 
 
Когато липсата на сън се измерва както обективно, така и субективно, специалистите установяват, че тя се свързва с повишен риск от натрупване на плака в кръвоносните съдове и удебеляване на стените на артериите. 
 
Изследователите не могат да обяснят тази връзка и според тях резултатите не доказват, че проблемите със съня водят до повишаване на риска за сърцето. Нарушеният сън е често срещано в периода на менопаузата. 
 
За проучването изследователите оценяват 256 жени, които са на възраст между 40 и 60 години. Те носят специални устройства на китките си в продължение на три дни, като целта е обективно да се оцени качеството на съня. Участничките попълват и въпросници, където дават информация за своето настроение и качеството на съня им. Проведени са също така кръвни тестове и ултразвукови изследвания.
 
Повече по проблемите на съня можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

Браво на Ройтерс, Браво на списвачите! Жената на снимката според тях е на 40. Като Гришовица.И за мъжете е опасно да нямат добра почивка. От работа , нерви или хронични болести.И мъжете имат климактериум, без да е (естествено) менопауза. По същото време. Някои го изживяват тежко.

fallback