Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Първи случай на вирусната инфекция Денга, предавана чрез комари е диагностицирана у нас. Става въпрос за чуждестранен гражданин, който се е заразил в чужбина, но е потърсил медицинска помощ в България. Той вече не е в страната ни.

Професор Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, обясни пред Bulgaria ON AIR, че болестта се разпространява чрез тропически комари.

От заболяването годишно се заразяват около 200-300 милиона души. То е характерно за Латинска Америка, Централна Америка, Централна Африка, Югоизточна Азия и северната част на Австралия.

"Само 20 процента от заразените от това заболяване развиват някакви симптоми. Инфекцията е характерна с много висока температура и силни болки по мускулите", посочи проф. Кантарджиев.

"Комарите, които разпространяват заболяването, в България са рядкост. Има ги от няколко години по Южното Черноморие, градовете около Дунав и по поречието на Струма и Марица", допълни той.

Професор Кантарджиев успокои, че заболяването не може да придобие разпространение в нашата страна. "На този етап сме защитени, Министерството на здравеопазването взима мерки", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Таню

преди 7 години

Бaхти, ега почнем тука и от денга да мрем...

4

Анонимен

преди 7 години

Сега с тия талибани и с това здравеопазване,не ми се мисли какво ни чака!

3

koni

преди 7 години

Болният е бързал за държавата на Меркел, но транзит сее това-онова...

fallback