Източник: Reuters
Епилепсията е заболяване на нервната система, свързано с внезапно възникнала свръхексцесивна възбуда на нервните клетки в определена област на мозъка. Представлява четвъртото по честота най-разпространено заболяване на нервната система, засягащо хора от всяка възраст и всеки пол.
 
Класическото схващане определя епилепсията като хронично заболяване, свързано с появата на два или повече непровокирани припадъка с интервал помежду им най-малко 24 часа. Това налага и отдиференцирането му от появата на единичен припадък, причина за който могат да бъдат различни състояния като хипертермия, хиперхидратация, хипоксия и хипогликемия.
 
Диагноза епилепсия не се поставя след единствен случай на припадък!
 
Каква е причината за появата на епилепсия?
 
Няма установена конкретна причина за възникването на това заболяване на нервната система. Неговата изява, честота, клинична характеристика варират от човек до човек и са строго индивидуални.
 
В основата стои настъпването на химични промени в нервните клетки, водещи до нарушаване на баланса между активиране и потискане на невронната активност и свръхвъзбуда на нервните клетки в определена зона на мозъка.
 
Повече за епилепсията можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase