Източник: Reuters
fallback
Менопаузата е естествена и необратима част от процесите на стареене при жената, засягаща конкретно репродуктивната й функция.  По дефиниция тя е последният менструален цикъл, потвърден след 12 месеца отсъствие на менструация при липса на патологична причина за това.
 
Периодът е свързан с множество симптоми, които включват освен промяната в ежемесечните менструални цикли, също и вазомоторни и урогенитални симптоми, като вагинална сухота и диспареуния (болезненост при сексуален контакт), нарушен сън, поява на топли вълни, повишена нервност, промени в настроението и др. 
 
Описаните оплаквания се наблюдават още в т. нар. перименопаузален период, който обхваща периода на преход от нормална овулаторна функция към менопауза. Той започва средно около 2 години преди менопаузата и включва също 12-те месеца след нея.
 
Повече по темата можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Доча Иванова

преди 3 години

Добре, жена на 65 години, какво става с матката, с яйчниците, с тръбите, какво, те съществуват ли и в какво състояние са?Защо има рак на матката при жени в старческа възраст? А миомите?Какво трябва да е отношението на жената след спиране на цикъла към тези органи?Безмислен ли е въпросът, как да ги поддържа здрави, след като те вече не функционират като преди?

7

Анонимен

преди 7 години

Цикъл има, когато клетката узрее, а не когато просто я има. От раждането си момичето има яйцеклетки, но в първите години на живота са по-силни други процеси, тези на формиране на мозъка. Ако мозъкът спре развитието си рано, половите хормони оформят родови способности в много ранна възраст. При племена, живеещи в първобитни условия, има раждания и от 9-год В Б-я при бавноразвиващите се - малко по-късно. Цикъл може да се предизвика с хормон стимулация, правят го и млади за продажба на яйцеклетки

6

До 4

преди 7 години

И аз мисля, че вероятно така нареченият яйчников резерв не се изчерпва напълно, но изглежда, че организмът на жената в даден момент рязко намалява производството на онези вещества, които стимулират узряването на яйцеклетката до степен, годна за оплождане.

fallback