Снимка: архив Reuters
fallback

44-годишен мъж от Великобритания може да е първият мъж в света, който е излекуван от ХИВ.

Последните тестове показват, че вирусът не може да бъде открит в кръвта на мъжа, който наскоро се подложил на ново иновативно лечение, пише британското издание "Independent".

Лекарите предупреждават, че все още е твърде рано обаче да се твърди, че лечението действително действа, но експерти твърдят, че при мъжа се наблюдава "забележителен прогрес".

Новата терапия е уникална с това, че проследява и унищожава вируса на HIV във всяка част на тялото - дори и в латентните клетки, които досегашните процедури не лавяха.

"Това е един от първите сериозни опити за пълно излекуване на HIV", казва Марк Самюълс от британския Национален институт за здравеопазването.

"Огромно предизвикателство е и все още е твърде рано, но напредъкът е забележителен", посочва той.

Клиничните изпитания на новата терапия се плащат от националната здравна служба във Великобритания. Те са резултат от сътрудничеството между лекари и учени от пет британски университета.

Мъжът, чието име не се споменава, споделя, че е участвал в процеса, за да помогне на други хора за битката им с болестта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Мда

преди 7 години

Путин великий ученый. Для России это первый после Центральной Африки СПИДа на душу населения.

10

Анонимен

преди 7 години

До Анонимендо 7егати ти говориш като Лютви Местан !всичко разбрах!

9

Relaxi

преди 7 години

Zna4i ve4e shte moi da pravim sex s koqto si iskame bez prezervativi , ve4e shte si 4ukame na volq, ei tova e DOBRA NOVINA. Nazdrave ot men jivi i zdravi.

fallback