Снимка: архив Reuters
fallback

Чаша вино може да окаже благоприятен ефект върху лошото настроение, сравним с този на бързодействащи антидепресанти, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

За целите на проучването специалисти от Баптисткия медицински център "Уейк Форест" в САЩ са използвали животински модели. Изследователите са установили, че малка доза алкохол въздейства върху същите биохимични пътеки в мозъка, върху които оказват влияние и бързодействащите антидепресанти, и предизвиква сходни неврални и молекулярни изменения. Поведенческият ефект върху животните е сходен с този при хората и трае 24 часа, пише БТА.

Специалистите обаче предупреждават, че откритието не трябва да окуражава склонните към депресия индивиди да посягат към алкохола като средство за самолечение.

"Това е опасно. Границата между ползата и вредата е много деликатна. В определен момент самолечението с алкохол може да се превърне в зависимост", казва Кимбърли Рааб-Греъм от изследователския екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Дедо Гого

преди 7 години

А, добър ден ! По нашите земи си го знаем от столетия ! Че, ако не ползвахме нашите си "антидепресанти", при живота, който имаме - всичко да е в депресия...Така че пращайте американците на специализация насам.

4

Анонимен

преди 7 години

Хамериканците да си четат списанието, ние сме на други географски дължини.

3

Анонимен

преди 7 години

Днес станах в 7.30, пих едно кафе с мляко до 8 часа и закусих с 3 амстела. сега съм на Каберне ....не броя чашките, но гледам бутилката от 700 мл свършила.Наздраве! Отивам да се запася....че сериозно положението- още съм в депресия.Уахахаха

fallback