Снимка: Reuters, архив
fallback

Първото в света бебе с трима биологични родители се е родило в Мексико, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. New Scientist.

Момченцето, появило се на бял свят преди пет месеца в Мексико под наблюдението на екип от САЩ, е заченато благодарение на нова техника, комбинираща генетичен материал от трима души. Целта е била да се предотврати наследяването на сериозно генетично заболяване от майката, известно като синдром на Лий. Заради него родителите на бебето - мюсюлманска съпружеска двойка от Йордания, не са могли да имат здраво дете в продължение на почти 20 години.

За да се избегне предаването на болестта на бебето от майката, специалистите са използвали въпросната техника, състояща се в отстраняването на причиняващата заболяването ДНК от майчината яйцеклетка. Здравата ДНК се прехвърля в донорска яйцеклетка, която след това се опложда. В резултат на процедурата детето наследява ДНК от двамата си родители и от донорската яйцеклетка.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

луцифер

преди 7 години

подарък от мен

12

razgradski pop

преди 7 години

това са пълни глупости...бебето си има двама родители...ДНК материалът може да е от трима, но детето има една майка и един татко...двама родители...оплодена е една яйцеклетка от един сперматозоид...точка...журналистите да не се мъчат да правят сензация...това си е чисто генетично инженерство, което не e нещо ново и няма нищо общо с "трима родители"...

11

Некъф луд

преди 7 години

Ако някой си направи труда и проследи ражданията в БГ ще види че голям процент от мюсюлманите в БГ раждат предимно момчета. Ще запитате защо ли. Аборт след аборт ако има женски плод във себе си докато бъде заплодена със мъжки плод или процедури в турция при които шанса детето да е от мъжки пол е 80%. Nice a? Ще ни завладяват.

fallback