Източник: Reuters
Нов метод под формата на лента за зъби, съдържаща калиев оксалат, може да бъде от полза за лечението на повишена чувствителност на зъбите. Тя се поставя върху болезнения зъб по начина, по който и лентите за избелване на зъбите, и се оставя да действа в продължение на 10 минути. 
 
Болката обикновено се предизвиква, когато течност или храна попадне в малките дупки, които естествено се намират на повърхността на зъбите. Смята се, че калиевият оксалат работи като блокира тези дупки. Веществото остава върху зъбите и само една апликация може да облекчи състоянието в продължение на един месец. 
 
Един на всеки десет души страда от повишена чувствителност на зъбите. Състоянието причинява кратки пристъпи на болка, които могат да бъдат отключени от редица фактори, включително от студен въздух, консумация на топли или студени напитки. Макар болката да е краткотрайна, тя може да се отрази на качеството на живот. 
 
Чувствителността се появява, когато дентинът в зъбите е изложен на „дразнители“. Обикновено той е защитен от външния слой на емайла, но в резултат на интензивно четкане на зъбите, както и от постепенна ерозия от киселините в храните и напитките, той може да се наруши.
 
Повече за здравето на зъбите можете да научите в "Дентално здраве" на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase