Източник: Reuters
fallback
Повръщането е симптом, срещащ се при редица заболявания на храносмилателната и други системи в организма. По своята същност то представлява рефлексен акт. Предизвиква се при дразнене центъра на повръщането, разполагащ се в продълговатия мозък. В зависимост от причината се различават повръщане от централен и периферен произход:
 
Повръщане от централен произход се проявява най-често при повишено вътречерепно налягане (менингит, тумори, кръвоизливи и травми), при много болестни състояния, свързани с метаболитни нарушения (уремия, диабетна ацидоза), при неприятни миризми и гледки. Възможно е при определени случаи повръщането да се прояви като симптом при дразнене на вестибуларния анализатор („морска болест”).
 
Типичен пример за периферно повръщане е стомашното. Най-честата причина за него е дразненето на стомашната лигавица от храна, при заболявания на стомаха (язва, гастрит) и при жлъчен рефлукс.
 
Повече за повръщането може да научите в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 7 години

също след голямо притеснение!

5

Анонимен

преди 7 години

Толкова са невежи нвкои хора, но да се изтъкнат. В стремежа си да се изкажат стават смешни, дори. Повръщането не е на всяка цена след запой? На теб никога ли не ти е ставало лошо, просто така?

4

Д0 2:

преди 7 години

Ако не се базикаш това е сериозно заболяване и трябва да посети лекар - незабавно.

fallback