Източник: Reuters

Само за 20 години броят на пациентите, диагностицирани с онкологични заболявания в световен мащаб, ще нарасне с около 1,5 пъти. Очакванията са до 2035 г. те да наброяват внушителните 24 млн., което е с близо 10 млн. повече от регистрираните през 2015 г. малко над 15 млн.

Това заяви националният консултант по клинична хематология и директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания проф. Георги Михайлов по време на семинар във Велинград.

Една от основните причини за това е застаряването на населението, а този висок брой ще доведе до изключително сериозно натоварване на здравните системи по света, изтъкна експертът, цитирайки прогнозните данни на Американската асоциация за изследване на рака. 

По думите на проф. Михайлов сред останалите причини са, от една страна, подобрената диагностика, която открива злокачествените заболявания на по ранен етап и от друга, вторичната заболеваемост, в много от случаите, предизвикана от продължителна химиотерапия.

По време на семинара, чийто фокус бяха новите терапевтични методи в хематологията, специалисти в областта дадоха експертните си мнения по отношение на тенденциите в заболеваемостта от онкологични и онкохематологични заболявания, както и постиженията в лечението им. 

Пълният текст можете да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase