Източник: Reuters, архив

 

 
Слушането на весела музика може да има положително влияние върху хората, които работят в екип, твърдят изследователи от университета „Корнел“ в САЩ. 
 
Специалистите провеждат две проучвания, като целта им е да проверят влиянието на различните видове музика върху поведението на хората, които работят в екип. 
 
За всяко проучване участниците са разпределени в екипи, като всеки на член са предоставени множество възможности да допринесе за успеха на екипа, използвайки жетони, или да ги запази за лична употреба.
 
Установява се, че когато слушат щастлива и оптимистична музика, участниците са по-склонни да допринасят за благото и успееха на екипа. Ако музиката се счита за неприятна, доброволците са по-склонни да запазят жетоните за себе си. 
 
Изследователите установяват, че степента, в която допринасят за общото благо, когато слушат оптимистични и приятни песни, в близо една трета по-висока, в сравнение със случаите, когато слушат музика, определена като по-малко приятна. 
 
Когато изследователите провеждат и втория експеримент, чиято цел е да тества начина, по който хората реагират, когато няма никаква музика, резултатите остават непроменени. 
 
Заключението на специалистите е, че радостната и оптимистична музика провокира хората по-често да вземат решения, които да допринасят за благото на целия екип, вместо за тях самите. Те поясняват, че хората са по-склонни да работят в синхрон един с друг, когато слушат музика, която има спокоен и умерен ритъм. 
 
От резултатите става ясно, че тази музика може да направи работното място по-сговорчива и сплотена среда. 
 
Според изследователите, ако започваме деня по този начин, това може да доведе до по-щастливи и мотивирани служители.
 
Данните от проучването са поместени на страниците на Journal of Organizational Behavior.

Още любопитна информация четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase