Снимка: архив Reuters
fallback

Изчезват лекарства от българските аптеки, а фармацевтичните фирми бягат от страната ни. Стига ли се до дефицит на лекарства и защо производители си оттеглят от нашия пазар, обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки.

"Тенденцията е да се увеличава броят на оттеглените лекарства от България. Има извиване на ръце и откровена принуда - даваш отстъпка или напускаш позитивния списък. Съществуват много противоречиви нормативни изисквания, които силно затрудняват производителите", коментира Николай Костов.

Все пак той уточни, че засега ситуацията не е притеснителна, защото издадените разрешения за употреба на лекарства са повече от тези за прекратяване й. Сред спрените лекарства има остарели и оттеглили се по икономически причини. Те обаче имат фармацевтична алтернатива.

"Проблемът не е само в напускането на фармацевтичните фирми, а в по-малкото регистрирани. Преди 3 години са били 520, докато за миналата година са едва 228. Желаещите да влязат на пазара са доста по-малко", разясни ситуацията председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев посочи улесненото влизане на пазара, като една от причините за оттеглянето на компаниите.

"Ако аз трябваше да регистрирам лекарства в България много бих се замислил", призна Николай Костов, аргументирайки се с "огромния натиск", който според него се упражнява върху компаниите в сектора.

"Има неизвестност в бизнеса, постоянно излизат идеи за регулиране на цените и производителите не знаят какво се крие зад завесата", посочи гостът на Bulgaria ON AIR и даде пример с регулиране на доплащането, с което до момента държавата не се е занимавала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Сиси

преди 7 години

Срам нямате *** и на гърба на болните ли решихте да правите пари. Еййй, затрихте я тази държава, за никой и нищо не ви е грижа само гледате как да си натъпчете дебелите гуши с пари !

9

Анонимен

преди 7 години

Какво се крие зад завесата?Какво ли?

8

Анонимен

преди 7 години

Колко евтини лекарства изчезват и веднага се появява техния по-скъп аналог. Помня колко вреден беше аналгина и го спряха, за да се появи вносен аналог с неясен произход.

fallback