Снимка: Bulgaria ON AIR

Осъдени ли са болните от хепатит С на смърт от държавата? Отговорът е не, ако получат животоспасяваща терапия навреме, обясни в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR Силвана Лесидренска от пациентското сдружение "ХепАктив".

Вчера част от пациентите и техните близки се събраха пред сградата на НЗОК, за да попитат защо се бавят протоколите за одобрение на необходимото им лечение.

Досега болните от хепатит С са били лекувани с интерферонова терапия, която е по-скъпа и с много по-тежки странични ефекти. На 26 февруари обаче касата излезе със съобщение, че в България вече ще се предлага нов препарат, който не съдържа интерферон, по-евтин е и почти без странични ефекти. Успеваемостта на новото лечение е над 90%.

"Само два месеца по-късно започнахме да получаваме сигнали от пациенти, че все още чакат одобрение. Законният срок от касата дали разрешава лечението на даден пациент или не е два месеца. Входирахме едно писмо, лаконичният отговор беше, че в момента са лекувани десетки души", обясни Силвана Лесидренска.

"Очаквахме, че ще има забавяне, но никой не предполагаше, че това ще продължи 6 месеца и че Здравната каса ще твърди обратното", продължи тя.

Същевременно стана ясно, че протоколите на 16 души са били одобрени след вчерашния протест на пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase